Yer Altı Sularının Önemi
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir. İnsanoğlunun yaşamını idame ettirebilmesi için gerekli olan içme suyunun kaliteli olmasını sağlayan yeraltı sularıdır.
Diğer yandan tarımsal faaliyetlerin sürmesi için çoğu bölgede yer altı sularından faydalanılmaktadır. Göllerin ve akarsuların oluşumu da yer altı suları kaynaklı olduğu için, özellikle endüstriyel tesislerde ve nükleer santrallerde soğutma amaçlı olarak suyun kullanıldığını görüyoruz.
Böyle olunca da yer altı sularının önemi her geçen gün artmaktadır. Günümüzde enerji kaynakları için çıkan savaşların ileride su için çıkacağı bilim adamları tarafından dile getirilmektedir. Çünkü küresel ısınma nedeniyle kutuplardaki buzullar erimekte, bu da su miktarının zaman geçtikçe azalmasına neden olmaktadır. Dünyamızı susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya bırakmak, doğaya yapılacak en büyük ihanet olacaktır. Bunun konuda tedbir almak için uluslar arası düzeyde iklim değişikliği zirveleri yapılmakta, suyun önemi vurgulanmaktadır.
Yer altı suları kullanım ve sulama suyu olarak da ülkemizde çokça tercih edilmektedir. Sondaj yapılarak çıkarılan bu suların zirai faaliyetlerde hayati önem taşıdığı görülür. şebeke suyuyla çok maliyetli olacak sulamaların, kuyu açılarak yer altı suyu ile yapılması çok tercih edilen bir yöntemdir. Bu yüzden birçok sondaj firması, arazilerde bu çalışmaları profesyonel olarak yürütmektedir.
Sondaj Çalışmalarında Yer Altı Su Basıncının Önemi
Sondaj yapılacak alanlarda önceden gerçekleştirilen jeofizik etüt ile suyun basınçlı olduğu yerler tespit edilir. Sondaja kapsamlı şekilde başlamadan önce suyun en basınçlı çıkacağı alan nokta atışı olarak belirlenerek, tek bir sondaj ile amaca ulaşılmaya çalışılır. Maliyetin yükselmemesi için sondajın öncesinde bu belirlemeyi yapmak, kaynakların verimli kullanılması açısından önem arz eder.
Kuyu oluşturmak için yapılan sondajın sonucunda su basınçlı olmalıdır ki, makine veya dalgıç pompalar çalıştığında istenen verim elde edilebilsin. Tarımsal faaliyetler için basınçlı olarak kullanılmak zorunda olan su, başarılı bir sondaj çalışması ile elde edilir. Birçok bölgede fıskiye kullanılarak yapılan sulamalarda, suyun basıncı kullanıldığı için, pompa ile çekilen suyun belirli bir tazyik ile gelmesi tercih edilir. Bunu sağlamak da henüz etüt aşamasında halledilmesi gereken bir konudur.
Yer altı suyunun basıncı bazı kurak bölgelerde içme suyunun niteliği açısından da gerekir. Derinlerden çıkan suyun kalitesi daha iyi olabilmektedir. Yüzeyde çamurlu olan su, daha derinlerde daha içilebilir ve istenen değerlere uygun olarak bulunabilir. Teknik olarak değerlendirilmesi gereken bir konu olduğu için, suyun basıncının faydaları ile ilgili sondaj firmalarındaki uzmanlar ile görüşebilirsiniz. Çeşitli jeofizik etkenlerin rol oynadığı bu basınç için tercih edilmesi gereken sondaj türü de en verimli olacak şekilde kararlaştırılır.
Yer Altı Suyu Miktarının Sondaj Çalışmalarına Etkisi
Suyun basıncı kadar yer altı suyunun miktarı da sondaj çalışmalarını etkiler. Daha öncesinde yapılan jeofizik etüt ile bilimsel olarak su miktarı ve basıncı hakkında görüş bildirilerek raporlaştırılır. Birden çok uzmanın birlikte değerlendirdiği bir konu olduğu için, mümkün olan en yüksek verim hedeflenir. Böylece sondaj ekipmanlarının kurulacağı, taşınacağı ve kuyunun açılacağı lokasyon belirlenmiş olur.
Bu bölgede yapılacak çamurlu veya havalı sondaj sonrasında su kuyusu oluşturmak için gerekli çevre güvenliği sağlanır. Aşırı yağışlarda çökmemesi, yıkılmaması ve dipteki suyun olumsuz etkilenmemesi için, teknik önlemler alınır. Kuyu güçlendirilir ve dibe yerleştirilen dalgıç pompa ile istendiği zaman su basılmaya başlanır. Böylece kullanım amacına göre suya erişilmiş olur.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları