Skip to main content

Artezyen Su Kuyusu

Özellikle İç Anadolu bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi su konusunda fakir bölgelerdir. Bu durumun bir sonucu olarak tarımda ve kullanım suyunda bu iki bölge ciddi sıkıntılar çekebilmektedir. Sadece bu iki bölge ile sınırlı kalmayacak şekilde Türkiye su açısından fakir bir ülkedir.

İnsanlar tarımda sulama ya da genel kullanım amaçlı olarak artezyen su kuyusu açtırabilmektedir. Bu sayede artezyen kuyudan çıkarılan su ile beraber su sıkıntısı bir nebze giderilebilmektedir.  Ancak bu kuyu açılırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Sizler için bu hususları ve artezyen kuyu açmak için gerekli prosedürleri anlatacağız.

Artezyen Su Kuyusu - Uzay Sondaj

Artezyen Kuyu Nedir? Ne Demek?

Artezyen kuyu özellikle su sıkıntısı çekilen bölgelerde uygulanan, sondaj makinesi ile yerin dibine doğru kazılarak ve bu kazılan yerlere borular yerleştirilerek su kaynağı oluşturan kuyudur. Artezyen kuyu tipinin standart su kuyularından ayıran özelliği ise daha uzun ömürlü olmalarıdır. Artezyen kuyular bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak 100 metre derinliklere varan kuyulardır. Bu da demek oluyor ki artezyen kuyular su kaynağına yakındır. Standart su kuyularına kıyasla bu durum artezyen kuyu için oldukça önemli bir özelliktir.

Özellikle belirtmek gerekir ki artezyen su kuyuları yerin birkaç kat altından çıkarılan suyu kullandırmaktadır. Hal böyle olunca tarım ve genel kullanım açısından artezyen kuyu suyunun kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak tüketim açısından bakıldığında artezyen kuyu suyunun arındırılarak kullanılmasında fayda vardır. Artezyen kuyu suyu içerisinde barındırdığı kireç dolayısıyla sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Artezyen Su Kuyusu Açma Fiyatları - Uzay Sondaj

Artezyen Kuyu Nasıl Açılır?

Arazilerine artezyen kuyu açtırmak isteyen kişilerin ilk olarak yaptırması gereken işlem zemin etüdüdür. Bu sayede zeminin kayaç yapısı öğrenilmekte ve sondaj işlemi sırasında kullanılacak malzemeler ayarlanmaktadır. Zemin etüdünden ve gerekli delici malzemeler ayarlandıktan sonra artezyen kuyu açma işlemi yani sondaj işlemi başlayabilir.

Sondaj işlemi yerin birkaç kat altındaki suya erişmeyi hedeflediğinde n katmanlar indikçe basınç da artacaktır. Bu yüzden her 5 metre de bir basınca dayanıklı borular yerleştirilmelidir. Bu borular suya ulaşıldığında suyu yüzeye çıkaracak olan borulardır.  Sondaj işleminin uygulanması ve suya ulaşana dek boruların yerleştirilmesi artezyen kuyu açılmasının aşamalarıdır.

Artezyen Su Kuyusu Kanal ve Kaynak - Uzay Sondaj

Artezyen Kuyusu Açmak İçin Nereden İzin Alınır?

Artezyen kuyu açılırken izin alma konusunda en önemli şey suyun kaç metreden çıkarıldığıdır. 10 metrenin altındaki her artezyen kuyu işleminde izin zorunludur. Bu izin Devlet Su İşleri’nden alınmaktadır. Arazisine artezyen kuyu açtırmak isteyen kişiler bu işlemi yapan firmalar ile iletişime geçmelidirler. Bu firmalar gerekli mühendislik çalışmaları yaptıktan sonra kişi adına izin belgesi de çıkarabilmektedir. 

Artezyen kuyu açma izni alındıktan sonra Devlet Su İşleri sizin adınıza bir evrak düzenlemektedir. Bu evrakla beraber arazinizde 1 yıl içerisinde artezyen kuyunuzu açtırmanız gerekmektedir. Aksi bir durumda izin belgeniz yanmış olacak ve tekrar izin alma sürecine başlayacaksınız.

Artezyen Kaynak Şeması - Uzay Sondaj

Artezyen Kuyu Ruhsatı

Artezyen kuyu açmak adına arazinizde gerçekleştirilen sondaj çalışmaları sonucunda suya ulaşılmışsa ve su kullanıma hazır hale getirilmişse suyu kullanmadan önce artezyen kuyu ruhsatı almanız gerekmektedir. Bu ruhsat artezyen kuyu için arama izninden farklıdır.

Tamamen kullanıma yönelik olan artezyen kuyu ruhsatı adeta kuyunuzun kimlik belgesidir. Suyun kaç metre derinlikte olduğu, kuyu içerisindeki boruların genişliği ve malzemesi gibi özellikler artezyen kuyu ruhsatında yer almaktadır. Bu ruhsatı almadan kuyunuzu kullanmaya başlamamalısınız. Çünkü Devlet Su İşleri ruhsat alınmadan kullanılan kuyuları kapatmakta ve kişiye idari para cezası kesmektedir.

Artezyen Kuyu Ruhsatı - Uzay Sondaj

Artezyen Kuyu Kaç Metre?

Artezyen kuyularda derinlik kuyunun açılacağı bölgeye ya da ile göre değişmektedir. Özellikle karstik yani geçirimli arazilerin yaygın olduğu akdeniz bölgesinde suya ulaşabilmek için daha az bir mesafe gerekiyorken yağış fakiri olan İç Anadolu bölgesinde suya erişebilmek için daha derin artezyen kuyuları açmak gerekebilmektedir.

Ancak bir genelleme yapacak olursak artezyen kuyularında suya ulaşabilmek için 100 metre derinliğe inmek yeterli olacaktır.  Arazisine artezyen kuyu açtıracak kişi bu işlemi yapan profesyonel firmalar ile iletişime geçerek kaç metre de suyun çıkarılabileceğini mühendislik çalışmaları sonucu öğrenebilecektir.

 Artezyen Kuyu Kaç Metre Oluşum, Oluşum - Uzay Sondaj

Artezyen Kuyu Açma Maliyeti

Artezyen kuyu açmak için işlem yürüten sondaj firmaları arazinin durumuna ve arazinin kent merkezine uzaklığına göre fiyat belirtmektedir. Ortalama bir fiyat verecek olursak 2021 yılı itibari ile artezyen kuyu açılım işleminde metresi 250 Türk Lirasından işlem yapılmaktadır. Bu fiyata konaklama ve yol masrafı da eklenebilmektedir. Örneğin artezyen kuyu açmak için başlanan bir sondaj işleminde suya 110’uncu metrede ulaşıldı ise bu kuyunun arazi sahibine maliyeti 27.500 Türk Lirası olacaktır. Bu tutar sadece sondaj işlemi için geçerli olup mühendislik çalışmaları ve ruhsat işlemleri örnek fiyata dahil edilmemiştir.