Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
Su Sondajı kuyusu açmak profesyonel yaklaşım gerektiren ve bilimin teknik öğeleri kullanılarak tamamlanması gereken bir süreçtir. Bu süreçte bazen insan kaynaklı bazen ekipman kaynaklı olmak üzere kazalar yaşanabilmektedir. Deneyimli bir kadroya sahip olan sondaj firması, su sondajı konusunda gerekli önlemleri alır ve çalışanlarıyla ekipmanlarını hassas şekilde korumaya odaklanır. Elbette işin verimli şekilde teslim edilmesi, suya ulaşılması ve kuyunun tertibatının yapılması da önemlidir ancak söz konusu çalışanların sağlığı olduğu zaman olası kazaların öngörülerek tedbirlerin alınması daha önemlidir.
Ekipmanların düzenli bakımı yapıldığında araç kaynaklı kaza sayısının bir hayli düştüğü görülmektedir. Kullanılan her türlü donanımın periyodik olarak incelenmesi, gerekli görülenlerin yağlanmasının yapılması, sıkıştırma veya gevşetme metotlarının uygulanması son derece önemlidir. Bir işe başlarken gerekli olan iş güvenliği tedbirlerinin alınması, henüz işe başı yapmadan önce tamamlanmalıdır. Buna hem işveren hem de çalışanlar dikkat ederek gerekli önlemlerin alınması hususunda işbirliği yapmalıdır.
Sondaj Çalışmalarında Çalışanların Kendini Koruması
Sondaj çalışmalarında çalışanların kendini koruyabilmesi için iş öncesi yeteri kadar eğitim almaları gerekir. Hem araç ve ekipmanların kullanımı hem de kendilerini koruma açısından teknik ve İSG eğitimi almaları son derece mühimdir. Her çalışana uzman olduğu, anladığı işin verilmesi, talimatların eşgüdüm içerisinde alınması ve talimata göre gerekli birimin hareket etmesi olası kazaların önüne geçer. Sondaj gibi çalışmalarda motivasyon ve dikkat önemli olduğu için, özellikle ekipman kullanan çalışanlar başta olmak üzere psikolojik açıdan rahat olmaları gerekir.
Şehirden uzak bir yerde uzun süre çalışılacaksa çalışanların barınma ve diğer ihtiyaçları için kullandıkları yerlerin hijyenik olması ve işçilerin rahat etmesi dikkat dağınıklığını önler. İş esnasında uyulması gereken kuralların hatırlatılması, kontrol edilmesi ve uyarılar yapılması da sondaj çalışmalarında gereklidir. Zira bir anlık dikkat dağınıklığında çalışanın sağlığı tehlikeye düşebilir.
Sondaj alanında yetkisiz personelin yer alması, işe müdahale etmesi, çalışanlara talimat vermesi kesinlikle önlenmelidir. Sondaj için gerekli olan malzemelerin iş öncesi temin edilerek, işin aksamaması ve gerekli zaman diliminde kullanılması için istiflenmesi tavsiye edilir. Sondaj çalışması durduğunda su kuyusunun üzerinin kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda özellikle birim şeflerinin ve yöneticilerinin uyarılar yapması gerekir.
İş esnasında kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımların ve ekipmanların bakımlarının önceden yapılması ve kullanımdan önce tekrar kontrol edilmesi istenir. Herhangi bir malzemenin özelliğini yitirmesi durumunda kesinlikle kullanılmaması şiddetle tavsiye edilir. En hassas çalışma noktasında işlevini yerine getiremeyen bir malzeme işin gecikmesine ve daha da mühimi kazaların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden çalışanların sondaj alanından önce tüm kontrolleri tamamlaması önem arz eder.
Sondaj Çalışmalarında İş Güvenliği Tedbirleri
Sondaj çoğu zaman geleneksel olarak su kuyusu açmak ve su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılsa da maden çalışmalarında da sık kullanılan yöntemlerden biri olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden söz konusu araç kullanarak toprağın kazılması, kuyu açılması, malzeme çıkarılması ve derinlere inilmesi olduğunda bazı iş güvenliği tedbirlerinin alınması da kaçınılmaz olmaktadır. Öncelikle iş alanında organizasyonun sağlanması son derece önemlidir. Kimlerin hangi alanlarda çalışacağının, kimlerin nerede yetkili olduğunun, hangi çalışanların hangi araçları kullanacağının belirlenmesi en başta alınması gereken tedbirdir.
İş alanında gözetim ve denetim çalışması yapılması gerekir. Eksik görülen hususların tespit edilerek gerekli uyarıların yapılması ve önlem alınmasının sağlanması beklenir. Vardiyalı bir çalışma sistemi mevcut ise çalışanların gereği kadar dinlenmesinin takibi önemlidir. Çalışanlara sağlık ve güvenlik dokümanı dağıtılması, gerekli İSG eğitimlerinin verilmesi, anlatılan konuların yerine getirilip getirilmediğinin takip edilmesi beklenen önlemler arasındadır.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları