Sondaj Elması
Sondaj elması, makinelerin uç kısmında yer alan ve delmeye yarayan önemli bir parça olarak hizmet vermektedir.
Her yıl açılan binlerce sondaj kuyusunda, zeminin özelliklerine göre matkabın ucuna takılan ve oldukça kolay şekilde ilerleme gerçekleşmesini sağlayan sondaj elması, kesici özelliği ile engelleri aşmaktadır. Böylece yeraltında daha kolay ilerlenmesini, engellerin parçalanmasını ve kayaç türüne göre sondajın daha çabuk sonlanmasını sağlamaktadır.
Hassas bir şekilde açılması gereken deliklerde veya kanallarda oldukça işlevsel olduğu görülmektedir. Döner matkap gibi çalışan ve zemine doğru kanal açılmasını kolaylaştıran bir parça olması nedeniyle, sondaj çalışmalarının en önemli birimleri arasındadır.
Elmas yapı olarak doğada bulunan en sert maddelerden biridir. Bu özelliği birçok sektörde kesici ve delici olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Birçok katı cismin kesilmesini ve parçalanmasını sağladığı sektörlerde ek olarak sondaj çalışmalarında da kayalık arazilerde veya yumuşak topraklarda, uzmanların tavsiyesi üzerine kullanılabilmektedir.
Sondaj elmasının en değerli ünitelerden biri olmasının sebebi de aslında budur. Zorlu zeminlerin üstesinden gelinmesini sağladığı için tüm sondaj firmaları tarafından kullanılmaktadır.
Betonlarda, camlarda veya metallerde açıklık oluşturmak için kullanılan elmas madeni, sondajlarda da sert zeminleri delmek ve ilerlemek için kullanılır. Yapılacak çalışmanın niteliğine göre ne kadar süre ile kullanılacağına mühendisler karar vermektedir.
Sondaj Elması Nedir?
Sondaj çalışmalarında sert zeminlerin delinmesi bu zeminlerde açıklık oluşturulması için büyük matkapların ucuna takılan kesici ve delici parçaya sondaj elması adı verilmektedir. Yeterli çapa sahip olduğu için delmede başarılı şekilde görev almaktadır.
Elbette farklı ebatlarda da bulunuyor olması farklı derinlikler ve delikler için kullanılmasını kolaylaştırmaktadır. Sondaj elması darbesiz bir teknikle çalıştığı için yapısını korumaktadır. Deliklerin yapısal bütünlüğünün bu şekilde sağlandığı görülmektedir. Tahrik milinden geçirilen su ile çalışma alanı tozsuz kalmaktadır. Hem dikey hem de yatay şekilde çalıştırılabilmesi en önemli özelliklerinden biridir.
Esas olarak beton zeminlerin delinmesinde kullanılsa da sondaj çalışması yapılacak alanların niteliğine göre de kullanılmaktadır. Ülkemizin çoğu yeri dağlık arazi olduğu için ve bu yerlerde yapılan sondaj çalışmalarında çeşitli kayaçlar ile mücadele etmek zorunda kalındığı için, sondaj elması sürekli olarak ön planda olmaktadır.
Kanallarda büyük açıklıklar oluşturmak, boruların geçmesi için gerekli deliklerin açılması veya büyük ebatlı kablolar için gerekli kanalların oluşturulması amacıyla kullanılabilmektedir. Bazı bölgelerde numune almak için de kullanılan delme sondajların ucunda yine sondaj elması olmaktadır. Bu yüzden yapılacak işlemin türüne göre firma kullanıp kullanılmayacağına karar vermektedir.
Sondaj Elmasının Özellikleri
Sondaj elmasının en önemli özelliği çalışma sürdükçe yaşanabilecek eksiklikten ötürü sürekli yeni bir elmas yüzeyi ile çalışmaya devam edilebilmesidir. Çalışma sırasında elmas aşınsa da ortaya çıkan yeni yüz daha başarılı ve delici şekilde sürmesini sağlayabilmektedir. Bu nedenle uzun soluklu zorlu çalışmalarda sondaj elması en ideal tercih olmaktadır.
Sondajlarda kullanılan elmaslar bir taraftan delme ve kesme işlevini yerine getirirken, diğer yandan ise yardımcı bir ünite olarak farklı bir elmas da çelik kısma bağlanmasına yardımcı olur. Çalışma sırasında elmasın yüzeyi de dahil olmak üzere sondaj makinesinin uç kısmının da bu şekilde aşınmasının ve zarar görmesinin önüne geçilmiş olmaktadır.
Makinenin uzun ömürlü olmasını sağlayan bu özelliği sayesinde elmaslar günümüzde birçok sondaj faaliyetinde kullanılmaktadır. Daha çok bilgi için Uzay Sondaj mühendisleri ve teknisyenlerinden danışmanlık alabilirsiniz. Yaptıracağınız sondaj faaliyetinin kullanım amacına göre birçok açıdan maksimum verim sağlayan sondaj makinelerimiz hizmetinizdedir.
Delme gücü yüksek olan elmasların kullanıldığı birçok çalışma sayesinde hızlı ve başarılı sonuçlar elde etmekteyiz.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları