Skip to main content

Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları


Sulama veya içme suyu olarak kullanmak üzere ihtiyacı karşıladığı için su sondajı nasıl yapılır? detayları nelerdir soruları önem kazanmaktadır. Sondaj yaptırmak isteyen kişilerin çevrim içi olarak bu sorunun yanıtını aradıkları ve mümkün mertebe bilgi öğrenmek için uğraştıkları görülür. Bu konuda internetten öğrenilecek kadar basit değildir ve işin teknik yönü ağır bastığı için mutlaka profesyonel hizmet veren sondaj firmalarıyla görüşülmesi gerekir.

İlk etapta herkes maliyet hesabı yapmaktadır. Buradaki ince husus deneyimsiz bir firma ile çalıştığınız zaman suya ulaşmakta güçlük yaşanacağı için maliyetlerin birkaç kat artabileceğidir. Bu yüzden hatasız bir su sondajı yaptırmak istemeniz doğaldır. Uzmanlar tarafından yapılan iyi bir zemin etüdü çalışma türünü seçmek için çok önemlidir. İşin başarıya ulaşmasında zemini iyi incelemek çok önemli yer tutar. Verim alınabilecek alan seçilir ve sondaj hazırlığı yapılır.

Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları - Uzay Sondaj

Sondajda kullanılacak tüm ekipmanlar ve makineler bakımları yapılmış şekilde hazır edilir. Kuyunun çevre güvenliği sağlanır. Makine ve teçhizatlar ile belirlenmiş alanda delme faaliyetleri başlar. Çamurlu veya havalı sondaj çalışmasına göre suya ulaşıldığında seviyeye çıkarmada farklı teknikler kullanılır. Kuyu dibine taş doldurulması, kuyu çevresinin aşırı yağışlar ile çökmemesi için tedbirlerin alınması, suyun uygun malzemeler kullanılarak yukarı çekilmesi, sulama veya içme suyuna uygunluğunun analiz edilmesi gibi birçok faktör sun sondajı nasıl yapılır detayları ile anlatılmaktadır.

Sondaj ne kadara mal olur?

Bölgenizi taradınız ve su bulamadınız ancak gerek tarım gerekse içme suyu olarak suya ihtiyacınız var. Genellikle müşteriler iyi bir sondaj firmasından önce sondaj ne kadar mal olur öğrenmeye çalışırlar. Buradaki gaye yaklaşık maliyet öğrenmektir. Aksi takdirde uzaktan kesin maliyet hesaplaması yapmak güçtür. Çalışma yapılacak alanın zemin etüdü, ne kadar derinliğe inilmesi gerektiği, suyun hangi yöntem ile çıkarılacağı ve işçilik gibi reel kriterlerin fiyat hesaplamasında etkili olacağını unutmamak gerekir.

Günümüzde birçok sektörde su sondajı ihtiyacı olmaktadır. Ülkemizin çeşitli yerlerinde çeşitli toprak yapılarında ve zeminlerinde sondaj talebi olmakta, yapılacak çalışma konusunda fikir istenmektedir. Herhangi bir çalışma için ön inceleme yapmadan fiyat konusunda fikir belirtmek yanlış olacaktır. Maliyet hesabı için detaylı bir zemin taraması yapılıp talep eden müşteriye teknik bilgilerin aktarılması gerekir. Böylece hem müşterilerin aklındaki soru işaretlerinin giderilmesi sağlanır hem de teknik konuda müşteri bilgilendirilmiş olur.

Su sondaj izni nasıl alınır?

Bir ülkenin tüm yer üstü ve yer altı doğal varlıkları devlete aittir. Bu anayasada belirtilen bir hükümdür. Bu yüzden herhangi bir yer altı zenginliğini ortaya çıkarmak için çalışma yapmak için izin almak gerekir. En değerli yer altı zenginliklerinden biri olan suyun da çıkarılması izne tabidir. Bu yüzden su sondaj izni nasıl alınır bahsedelim.

Öncelikle sadece kendinize ait bir toprakta su sondajı çalışması yaptırabilirsiniz. Dolayısıyla lazım olacak ilk belge tapudur. Tapu kimin üzerine ise o kişinin kimlik fotokopisi de istenir. Arsa tapusunda hissedarlı bir paylaşım söz konusu ise tüm pay sahiplerinden sondaj ile ilgili muvaffakatname alınması gerekir. Elbette suya o bölgede neden ihtiyaç duyduğunuza dair İlçe Tarım Müdürlüklerinden resmi bir belge almanız lazımdır.

Bazı arazilerin özel durumlarına binaen farklı resmi kurumlardan da belge istenebilir. Bu tamamen arazinizin yapısıyla ilgilidir. Su çıkarma ruhsatı sadece ilgilenen tabu sahibi adına ise tek kişilik bir kimlik fotokopisi yeter ancak paydaşların hepsi aynı şekilde su kullanım izin belgesi sahibi olmak istiyorsa o halde su sondajı için hepsine ruhsat çıkarılması lazımdı ki bunun için de hepsinin kimlik örnekleri gerekecektir. Diğer yandan tarımsal sulama için yapılacak bir sondaj çalışmasında ise arazi sahibinin çiftçilik belgesine de ihtiyaç duyulur.

BLOG