Keson Kuyu Nedir, Nasıl ve Neden Açılır?
Keson kuyu, en yaygın kullanılan bir sondaj yöntemi olarak bilinmektedir. Keson su kuyusu genellikle akıcı, sulu ve gevşek olan zeminlerde tercih edilmektedir.
Keson su kuyusu açmak için, bu kuyuya özgü bir kazma metodu uygulanmaktadır. Özellikle sulu zeminlerde uygulama yapılırken, suyun altına indirilerek kullanılan beton kasalar veya çekil makineler tercih edilmektedir. Bu ekipmanlar ile keson kuyu açılabilir.
Keson Kuyu Nedir?
Keson kuyu genellikle çok daha fazla sulu olan zeminlerde kurulan bir kuyu yöntemidir. Kuyu dibinin suyu geçirmeyecek şekilde sağlamlaştırması ile keson kuyu elde edilmektedir. Keson su kuyusu yöntemi sayesinde, daha sağlam bir temel atılmış olacaktır.
Keson kuyu yapılırken belirlenmiş toprak altı alana, silindir veya dörtgen şeklinde bir bölüm oluşturulur. Bu bölüm sayesinde bölgenin de sağlamlaştırılması sağlanır. Su yataklarının üzerine ve su yataklarına yapılması düşünülen köprü iskelelerinin yapımı sırasında temelin güçlendirilmesi için, keson kuyu uygulaması yapılmaktadır.
Direkt olarak suyun altına temeli atılması gereken tüm inşa alanlarında da temelin güçlü ve sağlam olması için yapılan güçlendirme yöntemi de keson olarak bilinmektedir. Keson kuyu uygulaması da yine bu sağlamlaştırma yöntemine benzer şekilde açılmaktadır. Keson kuyu yönteminde, kuyu dibinin daha sağlam olması için kesinlikle kaçak olmamasına dikkat edilmelidir.
Keson Su Kuyusu Nasıl Açılır?
Keson su kuyusu açmak için kesinlikle eski yöntemler kullanılmamalıdır. Kuyu açma işi için özel olarak geliştirilmiş olan ve teknolojik cihaz ve ekipmanların kullanılması gerekmektedir. Ayrıca alanında uzman ve deneyimli bir teknik ekip ile de keson kuyu açılmasında yarar olacaktır.
Eski yöntemler ve uygun olmayan ekipmanlar ile açılacak olan keson su kuyusunda, geri döndürülmesi oldukça güç olan sorunlar meydana gelebilir. Yanlış yapılan bir kuyu açma işleminden dolayı, kuyunun açılacağı bölgenin de kullanılamaz hale gelmesi beklenen durumlardandır.
Keson kuyu açılımında mutlaka profesyonel bir teknik ekip ile birlikte çalışılması gerekmektedir. Keson su kuyusu açılımı için öncelikli olarak, uygun zemine 10 ile 12 metre çapında bir betonun örülmesi gerekir. Hem alanın hem de betonun genel durumuna göre kullanılacak olan inşaat demiri sayısı da belirlenmelidir. Bu demirler, deliğin tam orta yerine yerleştirilmelidir. Ardından keson kuyu içine beton dökme aşamasına geçilmesi gerekir.
Keson kuyu açılımında en önemli aşama ise; en altta bulunan tabakanın sağlam ve tatmin edici bir kalınlıkta olmasıdır. Bunun için beton dökme işleminde istenilen kalınlığa ulaşılıncaya kadar devam edilebilir. Zemine yerleştirilmiş olan hava kubbelerinin yüzeye çıkması gerekir. Bunun için beton dökme işlemine kubbeler yukarı çıkana kadar devam edebilir.
Beton dökme işleminin tamamlanmasının ardından diğer ekipman ve makineler ile keson kuyunun dip bölümü daha da sağlam hale getirilmektedir. Keson su kuyusu, güvenilir ve sağlam bir hale getirildikten sonra kuyu açma işlemi tamamlanmış olacaktır.
Neden Keson Kuyu Açtırmalısınız?
Sağlam olmayan zeminlerde güvenli bir kullanım sunduğu için, keson kuyu açma yöntemi tercih edilmektedir. Keson su kuyusu yöntemi ile birlikte zeminde meydana gelebilecek çökme veya kayma gibi olumsuz durumlardan dolayı zarar görülmemektedir.
Keson kuyu, sulu zeminlerdeki olumsuz durumların giderilmesi için en etkili kuyu açma yöntemlerinden biridir. Keson kuyu açma işlemi sırasında kullanılan beton çevreleme işlemi sayesinde, su kirliliğin de önüne geçilmektedir.
Temiz ve sağlam bir kuyu açmak için keson kuyu ideal bir seçimdir. Kuyunun çevrelediği beton, titreşimden dolayı oluşabilecek sorunları da minimum seviyede tutmaktadır.
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Keson Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
Hidrofor Pompalar
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
Sondaj Elması
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Sumak Pompa
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa Servisi
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?