Sondaj Kuyusu Kaç Metreye Kadar Serbest?
Çeşitli bölgelerde yapılan sondaj kazılarında yasal olarak ne kadar derinliğe kadar izin alınabildiği, su ihtiyacı olan ve su kuyusu açtırmak isteyen herkesin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Bir sondaj firması ile irtibat kurarak suyun çıkabileceği derinliği ölçtürmeniz, böylece yapılacak kazının derinliğini-boyutunu belirlemeniz bu sorunu çözmektedir. Belirli bir derinliğin altına inilmesi gerekiyorsa kuyu ruhsatı almak gerekecektir. Bu yüzden yaptıracağınız işi profesyonel bir firmaya yaptırmanız, yasal yükümlülüklere hakim olmak ve sorumluluklarınızı bilmek adına önemlidir.
Sondaj kaç metreye kadar serbest konusunda Devlet Su İşleri’nin 167 Sayılı Yer Altı Suları Hakkında Kanunu’na göre işlem yapılmaktadır. Tamamen yasal mevzuata göre alınması gereken kararlar olduğu için, sondaj firmaları su kuyusu açmadan önce bu gereklilikleri sorgulamakta ve sizlere bir nevi danışmanlık hizmeti de sunmaktadır. İlgili kanunda yer alan Yer Altı Suyu Arama ve Yer Altı Suyu Kullanma Belgesi belirli derinliğe kadar istenmektedir. Bu derinlik de 10 metreden daha çok olan derinliklerdir.
Bahçenizdeki, tarlanızdaki, arsanızdaki veya işletme alanınızdaki suyun 10 metreden daha az derinliklerde çıkması durumunda ise kuyu ruhsatı almanıza gerek olmamaktadır. Ancak daha derin olan sondajlarda, yer altı suyu kamu malı sayılmaktadır ve izne tabi olduğu belirtilmektedir.
Yasal Mevzuatlara Göre Sondaj Derinlikleri
Yasal mevzuatlarda iki tür derinlikten söz edilmektedir. İzne tabi derinlik 10 metre ve daha aşağı olduğu halde, daha kısa kuyulardan ise izin belgesi talep edilmemektedir. Derin kuyu sondajı yaptırmak istediğinizde ne yapmanız gerektiği ile ilgili sondaj firmalarının rehberliğinden istifade edebilirsiniz. Her yıl yüzlerce sondaj yapan ve alınacak izinler konusunda aşamalara hakim olan uzman firmalar ile kolay bir süreç takip ederek ruhsat için başvuru yapabilirsiniz.
Öncesinde kuyu açma izni alarak işlem yaptırmanız gerekmektedir. Bu izin aldığınız tarihten itibaren 1 yıl geçerli olduğu için daha önceden de hazırlık yapabilirsiniz. Anlaştığınız sondaj firmasının iş takvimine göre bir yıl içinde kuyu açma işlemini tamamlamanız gerekiyor. Bunun için de alanında profesyonel olan firmalar ile anlaşmanız tavsiye edilmektedir. Alanda su taramasını teknolojik olarak yapan, suyun çıkacağı derinliği hesaplayan, kazı alanını belirleyen ve suyun kaç metre derinlikten çıkacağı konusunda sizlere jeolojik bilgiler veren firmalar, kuyu ruhsatı alıp almamanız gerektiği hususunda da net bilgi sunmaktadır.
Sondaj kuyusu açtırdıktan sonra yapılan ölçümde 10 metreden daha derin uygulamalar, DSİ yönetmeliklerine göre izin almanızı gerektirecektir. Bunun için de gerekli belgeleri sunarak kuyu ruhsatı alma sürecini başlatabilirsiniz. Bu süreci sondaj firmasını sizin adınıza yürütebileceğini ve ilgili başvuruları kolaylıkla yapabileceğini hatırlatmak isteriz.
Profesyonel Sondaj İşlemi Yapan Firmalar
Kuyu derinliği konusunda profesyonel su kuyusu sondaj işlemi yapan firmalardan alacağınız yardım ile hem olası yeniden maliyetleri önlemiş hem de izin süreçlerini problemsiz olarak atlatmış olacaksınız. Ülkemizde yetkili ve izinli sondaj firmalarının bu kazıları yapma konusunda yeterli olduğunu bilmelisiniz. Uzay Sondaj olarak yüzlerce referansımız ile derin kuyu sondaj çalışmalarımızı yerinde inceleyebilirsiniz. İş makinelerimiz ile yürüttüğümüz hizmetlerde yol haritamızı uzman mühendislerimiz belirlemektedir.
Tüm iş güvenliği önlemlerini alarak teknolojinin yardımı ile suyun en basınçlı olduğu bölgeyi tespit ediyor ve kazımızı başlatıyoruz. Açtığımız su kuyusunun dayanıklı olması için gerekli güçlendirme çalışmalarını tamamladıktan sonra kullanım şeklini anlatarak teslim ediyoruz.
Çalışmalarımız sadece kazı sürecini değil; aynı zamanda izin süreçlerini de kapsamakta, kullanım süresince oluşma ihtimali olan problemlerde ise satış sonrası destek ile hizmetimizi sürdürmekteyiz.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları