Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Su bulmak ve istenen düzeye çıkarmak için yapılan sondaj çalışmaları farklı yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Zeminin yapısına göre havalı veya çamurlu teknikler uygulanmakta, maliyet hesabının yanı sıra teknik olarak da hangisinin daha iyi olacağı titiz bir şekilde değerlendirilmektedir. Su sondajının en önemli aşamalarından biri de kuyusunun yapılması ve korunmasıdır. Bütünüyle tüm sondaj çalışmalarında dikkatli davranmak gerekir. Bu nedenle su sondajı çalışmasını kesinlikle sektöründe yetkin bir firmaya yaptırmanız, olası maliyet artışlarının önüne geçmek için önemlidir.
Sondajda dikkat edilmesi gereken ilk husus, işi ehline vermektir. Yetkili ve deneyimli sondaj firmalarının yapacağı çalışmalar güven verir. Aynı zamanda uygulama sırasındaki maliyet artışlarının da önüne geçer. Sondajda iyi bir zemin etüdü yapılmadan uygulanan her adım hem başarısızlıklar sonuçlanır hem de hesaplanan bütçenin aşılmasına neden olur. Bu nedenle iyi bir sondaj çalışması iyi bir firma ile çalışılması ile aynı anlama gelmektedir.
Su sondajı, suya erişmenin zor ya da maliyetli olduğu bölgelerde, kuyu açılmak suretiyle sürekli kullanım amacıyla yapılan bir işlemdir. Kurak bölgelerde, dağlık ve kayalık bölgelerde, şehir şebekesinin maliyetli olacağının düşünüldüğü bölgelerde sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.
Doğru Sondaj Nasıl Yapılmalıdır?
Zemin etüdü ile başlaması gereken doğru sondaj süreci, bu aşamanın ihmal edilmesi veya teknik olarak doğru yapılmaması durumlarında başarısızlığa yol açacaktır. O yüzden iyi bir zemin etüdü ile sondajda kullanılacak yöntemin ve teçhizatların neler olacağı belirlenir. Çok sert, kayalık veya dağlık alanlarda havalı yöntem ile suya erişme çalışması yapılırken, yumuşak toprak gibi zeminlerde ise çamurlu yöntemin benimsendiği görülür. Bilimsel olarak bu iki metodu ayıran şey zeminin yapısı olmaktadır.
Doğru sondajın en önemli aşamalarından biri de yöntem belirlenmesinin ardından, bölgenin neresinde en verimli suya erişilebileceğinin belirlenmesidir. Yapılacak çalışmanın doygun bir su kaynağından su çekilerek tamamlanması, hem kuyu ruhsatını alacak kişi ve kişilerin işine yaraması açısından hem de su sondajı yapan firmanın prestiji açısından önem ihtiva eder. Memnun, parasının karşılığını alan kişiler, firmanın doğal referansları olacaktır.
Verimli bölgenin üzerinde yapılan çalışmada sondaj makineleriyle istenilen suyun seviyesine erişildikten sonra, makinelerin çıkarılıp kuyunun korunması ve takiben temizlenmesi aşamalarına geçilir. Doğru sondaj ekipmanlarının kullanılmasıyla doğru sondaj yapılır ve su kuyuları uzun süre hizmet verecek şekilde yapılandırılır. Kullanıcıya kuyuyu kullanma şekli ile ilgili eğitim verilerek, olası problemlerin belirtilerini nasıl anlayacağı konusunda da rehberlik yapılır.
Sondaj Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sondaj öncesi zeminin iyi şekilde incelenmesigerektiği, uygun sondaj yönteminin ve ekipmanlarının seçimine katkıda bulunduğu belirtilmişti. Hazırlık aşamasından sonra bakımı yapılmış sondaj makinelerinin ve ekipmanlarının verimli bölgeye taşınması gerçekleştirilir. Bu konuda sondaj uzmanlarının görev alması birçok zaman ve bütçe kaybının önüne geçilmesi anlamında değerlidir.
Sondaj bölgesinin ulaşım, erişilebilirlik ve sondaj işlemi açısından zor bir bölge olması işleri zorlaştırabilir ancak uygulama öncesi çalışanlardan ekipmanlara ve taşınacak kuyu malzemelerine kadar tüm ikmal yollarının planlaması yapılmalıdır. Aksi takdirde işin verimliliği düşecek ve istenen sonuca ulaşmak zorlaşacaktır.
Sondaj bölgesinin ve açılacak kuyunun sel yollarında olmamasına, heyelan ve toprak kaymalarından etkilenmeyecek bir bölümde bulunmasına özellikle dikkat edilmelidir. Bu anılan doğa olaylarının hepsi yapılacak çalışmayı olumsuz etkileyecek olaylardır.
Gerekli güvenlik tedbirleri alınırken kuyunun ağzının kapatılması, kuyu içinde ve çevresinde çalışma ekipmanlarının bırakılmaması önemlidir. Herhangi bir kazaya sebebiyet verilmemesi adına sondaj çalışmalarında iş güvenliği ilkelerine harfiyen uyulmalıdır. Alana yetkisiz kişilerin girmesine izin verilmemelidir.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları