Yatay Sondaj Nedir?
Yatay sondaj maliyet olarak daha düşük bütçelere hitap eden, gelişen teknolojik imkanlar kullanılarak yapılan sondaj türlerinden biridir. Amaç su çıkarmak olduğu için mevcut arazinin yapısı düşünülerek hızlı bir şekilde yapılması gereken sondaj çalışmaları için tercih edilmektedir. Yani hatların sıfırdan döşenmesi veya yenilenmesi gerektiği zamanlar için yatay sondaj teknolojisinin verimliliği çok daha fazladır. Yeniden hat kurma maliyetini de düşürdüğü için cazip bir fırsat sunmaktadır.
Mevcut hatların araziyi açmadan değiştirilebilmesi, ilerleyen süreçlerin bozulmadan yenilenme çalışmasının tamamlanabilmesi yararları arasında en önemlisidir. Alçak ve yüksek gerilim hatları için yapılması gereken sondaj çalışmalarında bu yöntemin ideal olduğu görülmektedir. Yer altından gitmesi gereken doğal gaz hatları veya pis su hatları yatay sondaj teknolojisi ile yapılan çalışmalar arasındadır.
Aynı şekilde yağmur suyu hatlarında, içme suyu hatlarında ve iletişim hatlarında yatay sondaj metodu hızlı ve zararsız çalışma yapılmasına olanak tanımaktadır. Üstelik bu metot ile döşenen hatların yenilenmesi durumunda da çevrede fazla bir kazı çalışması yapılmadan onarım faaliyetlerinin yapılabildiği görülmektedir. Mühendislik teknolojisi olarak şehirlerde yapılan yer altı çalışmalarında oldukça iyi bir çalışma şekline sahiptir. Bu metot ile artık büyük şehirlerde çok daha az kazı çalışması yapılmakta ve yeniden döşeme veya kaplama faaliyetlerine gerek duyulmamaktadır.
Yatay Sondaj ile Su Çıkarma
Yatay sondaj ile su çıkarma faaliyeti de seri şekilde gerçekleşen işlemlerden biri olduğu için, dar vakit aralıklarında yaptırılmak istenen çalışmalar için talep görmektedir. Ülkemizde 2000’li yılların başında kullanılmaya başlanan bu teknik mühendislik çalışmalarının hızlanması için kolaylık sağlamıştır. Takip edilebilmesi nedeniyle onarım çalışmasında sağladığı avantaj yatay sondajın birçok sektör tarafından kullanılmasına imkan tanımıştır.
Kaldırımların altında geçmesi gereken nakil iletişim, elektrik, doğalgaz veya su hatlarının döşenmesi için kılavuz olarak kullanılır. Yine parklar ve bahçe altından geçmesi gereken elektrik hatları veya sulama boruları gibi kullanışlı çalışmaların yatay sondaj metodu ile yapıldığı görülür. Demiryollarının altından geçmesi gereken hatlarda rayları sökmek veya altında kazı çalışması yapmak tren yolu ulaşımını aksatacağı için bu yöntem düşünülür. Aynı şey kara yollarının altından geçmek zorunda olan hatlar için de geçerlidir.
Bunların dışında yatay sondaj ile su çıkarılması normal kuyu sondajından çok daha hızlı tamamlanmaktadır. Bu çalışmaların hızlı yapılıyor olması birçok iş sahasında veya zeminin uygun olduğu bahçelerde yatay sondaj çalışmasının önerilmesini sağlamaktadır. Sondaj firmaları ile yapacağınız görüşmede toplam bütçenizi, yaptırmak istediğiniz çalışmayı ve arazinizi anlatır, etüt çalışması yapılmasını sağlarsanız, size yatay sondaj teknolojisinin uygun olup olmadığı söylenecektir.
Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Çalışması
3 boyutlu çalışmalar için ideal olan yönlendirilebilir yatay sondaj çalışması, zorlu zeminler için kullanılan ve oldukça büyük avantaj sağlayan bir yöntemdir. 4 yönlü çalışmayı mümkün kılan özelliği ve yeteneği ile sol-sağ, yukarı-aşağı şekilde yönlendirilebilir. Yer altında profil oluşturmak için kullanılabilecek en esnek işlemlerden birisidir.
Çalışma yapılacak zeminde daha önce başka hatlar oluşturulmuş ise yönlendirilebilir yatay sondaj çalışması bu hatların üstünden veya altından, sağından veya solundan yönlenerek yeni hattı, eski hatta zarar vermeden çekebilmektedir. Özellikle yoğun hat trafiğinin olduğu zeminlerde bu çalışma türünün sağladığı avantaj, diğer hatların korunması ve hasar almaması için önemlidir.
Başlayan çalışmada ilk olarak pilot uygulama ile yatay sondaj çalışmasının ucu açığa çıkarılır. Daha sonra kılavuzun o açılan gediğe yerleştirmesi yapılır. Gediğin istenen oranda genişletilmesi ile birlikte hat için gerekli olan delik tamamlanmış olacaktır.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları