Skip to main content

Keson Su Kuyusu Nasıl Açılır?


Keson su kuyusu sondaj alanında deneyimli firmalar tarafından açılmaktadır. En önemli özelliği etrafı beton ile çevrilerek güçlendirilmesi olan keson kuyuların açma işleminde kullanılan makineler ve işin teknik detayları ilgili firma tarafından bilinmektedir. Keson su kuyusu inşa edileceği yerin yapısına veya kullanım türüne göre farklı geometrik şekillerde olabilir. Dairesel olarak yaygın şekilde açılabileceği gibi kare veya daha farklı şekiller de söz konusu olabilmektedir.

Plastik Keson Su Kuyusu Görünümü - Uzay Sondaj

Keson su kuyularının su kaynağına yakın yerlerde daha işlevsel olduğu görülmektedir. Etrafında göl veya dere gibi bir su kaynağı olduğunda, biraz derinliğe inildiğinde suya ulaşmak mümkün olmaktadır. Böylece kesilmez bir su kaynağından sağlam keson kuyuya su akışı gerçekleşmekte ve kullanıma uygun olmaktadır. En fazla rastlanan şekli daire olan keson kuyular 15-20 metre arasında derinliğe sahip olmaktadır.

Kuyu yeri tespit edildikten sonra ilgili ekipmanlar kazı yapılacak alana getirilir ve çalışma başlatılır. Yeterince derine inildiğinde ve suya erişildiğinde kuyunun derinliğine güçlendirici çalışmalar yapılır. Zemine sağlam bir beton uygulaması yapılarak kuyunun uzun yıllar dayanıklı olması sağlanır. Kuyunun çevresine de beton yapılarak çökmesinin önüne geçirilir. Böylece keson kuyu açıldığı yere ve alana uzun yıllar sorunsuzca su sağlayacaktır.

Keson Su Kuyusu Açma İzni

Keson su kuyusu açma izni yasalarla çerçevesi çizilmiş olan bir işlemdir. Bu alanda alınacak izinler Devlet Su İşleri Müdürlüklerinden yürütülmektedir. İlgili kanun uyarınca belirli bir derinliğe sahip kuyular için izin almak gerekmektedir. Görüştüğünüz sondaj firması bu konuda size rehberlik etmektedir. Sadece izinler konusunda değil izlenecek metotlar ve yapılacak çalışmalar da deneyimli bir sondaj firmasının hizmetleri arasındadır.

İzinsiz keson su kuyusu açtırmak yasaktır. Yapıldığı takdirde çeşitli cezalarla karşılaşabilirsiniz. İzinden önce kuyu açma belgesi alarak çalışma yaptırabilirsiniz. Sondaj firmasının yetkilileri bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinizi sizlere anlatmaktadır. Su kuyusu açma belgesini aldıktan sonra en geç 12 ay içinde kuyuyu açtırmanız gerekir yoksa belge bu sürenin sonunda iptal olmaktadır. Bu süre içerisinde açtırdığınız su kuyusu için ise izin belgesi almanız gerekecektir.

Alanda tecrübeli ve otorite olarak kabul edilen sondaj firmaları keson su kuyusu açma belgesi ile ilgili talepte bulunduğunuzda size yardımcı olmaktadır. Yapılacak çalışma öncesinde alınması gereken ve bir nevi ön izin belgesi mahiyetinde olan açma belgesi sizin için yasal bir güvence olacaktır. Hem ceza yememeniz hem de problem yaşamamanız için açma belgesi alarak işlemlerinizi yaptırmanız önemlidir.

Keson Su Kuyusu - Uzay Sondaj

Keson Su Kuyusu Açma Maliyeti

Keson su kuyusu açma maliyeti metre hesabı üzerinden yapılmaktadır. Yapılacak kazı çalışmasının derinliği önemli bir faktördür. Elbette piyasa koşulları değiştikçe su kuyusu açtırma bedeli de değişmektedir. Alınan ve kullanılan malzemelerin fiyatları, genel maliyeti etkilemektedir. Sondaj firmalarının bu konuda gerekli açıklamaları yaptığını ve müşterilerini bilgilendirdiğini görüyoruz.

Keson su kuyusu nasıl açılır konusunda araştırma yapan ve bu kuyuya ihtiyacı olan kişilerin veya girişimcilerin maliyet üzerinde de inceleme yaptıkları bilinmektedir. Ancak keson su kuyusu açtırmak için girişimde bulunduğunuzda farazi bir hesaplama yapılmasını istememelisiniz çünkü sondaj yapılacak alanın jeolojik yapısı bilinmeden ve görülmeden, ayrıca teknik bir etüt çalışması yapılmadan fiyatlandırmanın yapılamayacağını bilmelisiniz.

Bu tip saha çalışmalarında ilgili toprak yapısı incelenir, kullanılacak malzemenin cinsi belirlenir, kullanılması gereken metot seçilir ve kuyu sahibine bilgi verilir. Böylece ortaya daha sağlıklı ve somut verilerle elde edilmiş bir maliyet çıkar. Bunun için başvurduğunuz sondaj firması aşama aşama yapılması gerekenler konusunda size rehberlik edecektir.

BLOG